Skip to content

Fietsen repareren voor Oekraïne

Fietsen repareren voor Oekraïne

Zoeken

Een heel mooi project bij Praktijkschool Helmond: leerlingen ontvangen fietsen die aan het einde zijn van hun levensloop, combineren alle nog goed functionerende onderdelen en maken zo goede fietsen die op transport gaan naar Oekraïne. Ondertussen leren ze belangrijke vaardigheden die van pas komen op de arbeidsmarkt én thuis.

Er zijn ’s ochtends al verschillende leerlingen druk in de weer met allerlei gereedschappen en een bus perslucht. Instructeur Wiljon Raaijmakers loopt rond en legt uit waar nodig. “Het is echt mooi om te zien hoe deze jongeren groeien. In het begin zagen ze door het bomen het bos niet: er komt een oude fiets binnen, maar waar begin je aan? Nu zie ik ze rondlopen in hun stofjassen en lijken het bijna volleerde fietsenmakers. Iedere donderdag werken we samen in deze werkplaats. Elke keer als we tien fietsen krijgen, levert dat uiteindelijk zes of zeven goede fietsen op. Een paar keer per jaar komt er een vrachtwagen van Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa, om de fietsen op te halen. We kennen de stichting goed en het is mooi om van hen te horen dat mensen blij zijn met de door ons gemaakte tweewielers. We krijgen ook foto’s binnen en die laten we zien aan de leerlingen. Dat geeft voldoening!”

Ontwikkeling
Leerlingen van Praktijkschool Helmond leren bij projecten als deze onder meer hoe gereedschappen werken. Welke gebruik je waarvoor? Daarnaast komen ze in aanraking met verschillende materialen en hun eigenschappen. Wiljon: “Dit zijn allemaal zaken die straks helpen, op de arbeidsmarkt. Maar we denken ook aan hun privé-situatie, voor de zelfredzaamheid van deze doelgroep. Hoe fijn is het, als je je eigen band kunt plakken? Zeker als je op tijd moet zijn voor een sollicitatiegesprek. Deze leerlingen hoeven nergens om hulp te vragen, ze kunnen het straks zelf. Het mes snijdt aan twee kanten; mensen in Oekraïne én in Helmond zijn erg blij met dit project.”

Info

Delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.