Skip to content

Op pad met stagecoördinator Paul Verhees

Op pad met stagecoördinator Paul Verhees

Zoeken

Leerlingen van de Praktijkschool Helmond lopen tijdens de laatste jaren van hun schooltijd meerdere stages. Er zijn drie stageperiodes per jaar en het liefst maken de scholieren kennis met zoveel mogelijk verschillende omgevingen. “Het is goed als ze verschillende richtingen ontdekken”, vertelt Paul Verhees. Hij is, net als collega Sinem Evren, stagecoördinator op de Praktijkschool. “Van bouw tot horeca, van productie tot detailhandel. We hebben door de jaren heen een netwerk opgebouwd van zo’n 200 bedrijven. Allemaal ondernemers die onze leerlingen kansen willen bieden om te proeven van de arbeidsmarkt. Samen hebben we hetzelfde doel: plaatsing binnen een regulier bedrijf.” Op vrijdag 19 januari reden we een ochtend mee met Paul, een tocht langs vijf stageplekken. Paul: “Ze vragen mij wel eens wat mij voldoening geeft in mijn werk. Kijk eens om je heen, al die leerlingen die zo goed passen binnen de verschillende bedrijven. Daar doen we het voor.” Een verslag.

SHERART
Bij SHERART worden metalen voorzien van een zinklaag, om ze te beschermen tegen corrosie. Al een jaar of twintig kunnen leerlingen van de Praktijkschool hier terecht. Voor stage, maar vaak ook voor een volwaardig arbeidscontract. “De meest recente is Harley”, weet Paul. “Die werkt er nu zo’n anderhalf jaar. Maar Bas werkt er nu al bijna twintig jaar. Op dit moment hebben we er geen stagiaires, maar ik weet dat ik Jörg maar hoef te bellen.” Jörg, dat is Jörg Savelsberg, de enthousiaste directeur van SHERART. “Onze werkzaamheden lenen zich uitstekend voor de mensen van de Praktijkschool. We bieden werk dat ze snel zelfstandig kunnen doen, maar we bieden ook structuur en veel plezier. Het gaat echt hartstikke goed, ik heb een heel gemotiveerde groep medewerkers van wie een aanzienlijk deel een achtergrond heeft op de Praktijkschool. Deze mensen verdienen een kans. En dan zie ik iemand met een big smile rondrijden op de heftruck… Daar word ik heel blij van.” “Jörg onderschat zijn waarde”, reageert Paul. “Hij is niet alleen een stagebegeleider. Hij geeft veel meer mee aan onze jongens. Hoe kom je afspraken na? Hoe ga je met geld om? Dit soort ondernemers is goud waard.”

BS&I Manufacturing
Het is lekker rustig bij het nog jonge bedrijf BS&I Manufacturing. Stilte voor de storm, weet de ambitieuze ondernemer René Vetjens. “Er komt zo nog een aantal jongens binnen. We staan sowieso nog in de beginfase van ons bedrijf; ik hoop dat we snel uit ons jasje groeien.” Aan een lange tafel werkt Daimion, 17 jaar. Drie dagen in de week gaat hij naar de Praktijkschool, op donderdag en vrijdag werkt hij aan de assemblage van mechatronische apparaten voor de toeleveringsindustrie. Het is pas zijn tweede werkdag. “Ik vind het heel leuk werk. Natuurlijk is het even wennen, maar dit werk doe ik graag. Solderen, monteren, lekker met techniek bezig zijn.” René kijkt tevreden toe. “Ik ben heel tevreden. Geef mij maar meer van dit soort leerlingen, hij doet het werk op zijn sloffen. Eén keer uitleggen en hij heeft het al in de vingers. Ik ben echt aangenaam verrast.”

Watersport Paradise
Sinds 1983 onderneemt Nico Kolvenbach aan de Engelseweg; hij verkoopt er onder meer indrukwekkende boten en jetski’s. We vissen een beetje achter het net: Ayoub (17) van de Praktijkschool is een dag mee naar de botenbeurs in Düsseldorf. “Kansen geven vind ik heel belangrijk”, vertelt Nico achter zijn koffiebar. “We pakken daar echt onze verantwoordelijkheid, sommigen hebben een duwtje echt nodig. Maar we zijn wel een echt bedrijf, we spreken ze er ook op aan als er iets niet goed gaat. Als erkend leerbedrijf proberen we ze te vormen, ze iets bij te brengen. Dat begint al als ze binnenkomen. Hoe ga je gekleed? Hoe ga je met klanten en collega’s om? Er is hier van alles voor ze te doen, van schoonmaakwerk tot het rondleiden van klanten. Die komen uit heel Europa, dus voor die jonge mensen is dat een hele ervaring. En zo bereiden we ze samen voor op de maatschappij.”

Autototaalverzorging R. Kraus
Heel bijzonder is het volgende bezoek, aan het bloeiende bedrijf van Ronaldo Kraus. Autototaalverzorging R. Kraus bestaat nu anderhalf jaar. Bijzonder? Ja, want Ronaldo (22) was nog niet zo lang geleden zelf leerling op de Praktijkschool. “Ik was niet echt de beste op school”, lacht hij. “Maar ondernemend ben ik altijd wel geweest. Ik begon een metaalbedrijf met mijn broer, maar mijn hart lag toch bij het werk dat ik nu doe. Mijn vader twijfelde, maar ik wist zeker dat ik het tot een succes kon maken. En het lukte, we hebben het erg druk. We hebben jongens nodig zoals die van de Praktijkschool. Mijn doel? Een mooi team bouwen, mooie contracten aanbieden aan jong talent. Die garantie op een vaste baan kan ik ze echt geven.” Muziek in de oren voor Emre (16) en Dusiu (16) van de Praktijkschool. Emre is niet aanwezig, Dusiu gaat op de foto met zijn jonge stagebegeleider. “Het is erg leuk werk”, zegt de stagiaire. “Al snel konden we zelfstandig aan de slag. We reinigen wagens, maar ze kunnen hier ook polijsten, krasjes wegwerken, dat soort werk. Dat komt allemaal nog wel.” Ronaldo: “Beetje bij beetje worden ze volleerde krachten. Ze zijn hier een aantal dagen in de week en dat bouwen we op naar een volledige werkwerk. Voor je het weet zijn ze echt in dienst en kan ik met een gerust hart een dag op pad, terwijl zij hier het fort bewaken.”

Peter Ooms Kartonnage en Soap World
We sluiten de rit af met een bezoek aan twee kleine bedrijven in hetzelfde pand. Bij Peter Ooms Kartonnage en Soap World worden vooral producten ingepakt. “Vouwwerk, breekwerk, plakwerk, we doen het allemaal”, zegt Peter Ooms. Naast hem zit Lotte (20), oud-leerling van de Praktijkschool. “Ze kwam bij ons werken en heeft langzaam ons hart gestolen. Ik heb zelf twee zonen op de Praktijkschool gehad, dus ik ken deze doelgroep. Ze lopen tegen muren aan. Werk vinden is lastig, men stelt steeds hogere eisen aan personeel, er is minder geduld. Terwijl ze zoveel kunnen! Lotte doet het goed. Wij begeleiden, bieden duidelijkheid, zeggen waar het op staat. Voor mensen als Lotte is hier altijd plaats.” In de ruimte ernaast zijn Babette (17) en Edona (17) aan het werk. Ze maken strikjes om zeepjes en die gaan vervolgens in dozen. Bij hen zitten ook oud-leerlingen Mandy (19) en Joella (17), die vanuit hun stage zo aan de slag konden bij Soap World. Hard werken en tegelijkertijd ook een gezellige dag hebben met elkaar, dat is deze dames wel toevertrouwd. Structuur en werk dat hen goed ligt: ook binnen deze muren wordt waardevol werk gedaan.

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.