Skip to content

Naar Nicaragua in eigen land

Naar Nicaragua in eigen land

Zoeken

Zeven leerlingen van Praktijkschool Helmond zijn op maandag 7 mei naar Nicaragua geweest. Ze zijn er niet echt heen gevlogen, maar dichterbij dan in het Wereldpaviljoen in Steyl kun je echt niet in het Latijns-Amerikaanse land komen. De leerlingen hebben genoten en kregen een dik compliment van de gastheer. Een verslag en verschillende foto’s hieronder.

Alle scholen van OMO Scholengroep Helmond investeren in internationalisering: het is belangrijk dat middelbare scholieren ervaren dat de wereld groter is dan hun eigen omgeving en dat onze luxe in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Op onze school betekent het dit jaar een groot project dat in het teken van Nicaragua staat. Leerlingen ontdekken hoe mensen er leven en zamelen geld in voor een goed doel.

Door de douane naar binnen
Zeven ambassadeurs van het land mochten deze maandag met hun begeleiders naar het dorpje Steyl, bij Venlo. Daar is drie jaar geleden het Wereldpaviljoen ontstaan op initiatief van René Poels: een plek waar bezoekers in een echte Fokker 50 stappen, om vervolgens binnen zes minuten terecht te komen in een compleet andere wereld. Stap je daar zomaar naar binnen? Nee, je moet eerst door een douane. En dat je dan soms even je koffer moet laten doorlichten, daar kwamen onze leerlingen ook achter. Dominik schrok zich een hoedje toen de alarmbellen afgingen; gelukkig kon iedereen snel zonder kleerscheuren het land in en keek de Spaanssprekende douanier ze lachend na.

Veel enthousiasme
De leerlingen wandelden het stadje San Pedro binnen en waanden zich al gauw een inwoner van een stad in Midden-Amerika. Ze kregen van vrijwilligers verhalen te horen over het leven in Nicaragua, bij onder meer een dorpsplein, de markt, een kerk, het gemeentehuis, de bank, een school, een dorpswinkel en een cacaofabriek. Er werd ademloos geluisterd naar de praktijkervaringen van mannen als Leo Amendt, die overal in de wereld in sloppenwijken heeft gewerkt. Erna hebben ze zich vol enthousiasme gestort op verschillende activiteiten: er werden armbandjes gemaakt, namen gebrand in echt leer en voertuigen gemaakt van hout en gerecyclede producten.

Ambassadeurs
Projectbegeleider Jeannette Hendriks van Stichting Helmond San Marcos keek tevreden toe. “We willen de jongeren niet alleen maar leren over het land, maar ze het vooral laten ervaren. Dat kan nergens beter dan hier.” Atike won een echte pet uit Nicaragua met haar goede vragen, Jelske en Dominik hieven hun glaasje cola omhoog en brachten een toost uit op Nicaragua. “Hierom ben ik ambassadeur geworden”, vertelde Dilara. “Ik vind het heel interessant om te leren over andere culturen. Hoe het met de mensen gaat aan de andere kant van de wereld.” Nasir: “Bij ons is alles makkelijk en vanzelfsprekend, nu leren we dat anderen het met minder moeten doen.”

Leuk en leerzaam
Bij een prachtige muurschildering zoals je ze in Nicaragua zo veel ziet, liet René Poels zijn gasten weer uit na drie hele leerzame en leuke uren. De leerlingen kregen een compliment: het enthousiasme werd erg gewaardeerd door René. “We hebben veel geleerd over het land”, zei Jelske. “En ik weet nu ook dat een hoed mij best goed staat.” De deur van het vliegtuig stond alweer open en na een vlucht van vijf minuten gingen de leerlingen tevreden terug de bus in. Op naar Helmond.

Info

Delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.