Skip to content

Cultuurweek voor derdeklassers

Cultuurweek voor derdeklassers

Zoeken

Nieuw in Helmond: Cultuurweek WAH?!

Nieuw in Helmond: een cultuurweek voor derdejaarsleerlingen van alle middelbare scholen in de stad. Maar liefst 1100 scholieren snuiven van 18 tot en met 22 april cultuur op, een mooi initiatief in samenwerking met zes culturele organisaties in Helmond. Na de Cultuurweek WAH?! kennen de leerlingen de weg naar deze cultuurhuizen en beseffen ze meer dan ooit hoe leuk het is om cultuur te beleven.

Het Annatheater, bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek zetten hun deuren wagenwijd open. Er komt een gevarieerd, laagdrempelig programma voor de jongeren van het Carolus Borromeus College, het Dr. Knippenbergcollege, het Jan van Brabant College (locaties Molenstraat en Deltaweg), Vakcollege Helmond en Praktijkschool Helmond. Ze volgen gedurende de week allemaal drie workshops of voorstellingen. Denk dan aan activiteiten als het bijwonen van een theatervoorstelling en het volgen van workshops popkoor zingen of stop-motion video’s maken, maar ook aan het digitaal bewerken van bestaande kunstwerken; alle cultuurdisciplines komen voorbij. Als afsluiting is er een concert in de popzaal van de Cacaofabriek.

Cultuur maakt ons tot wie we zijn
“Jongeren hebben de afgelopen periode veel moeten missen van wat belangrijk voor ze is”, zegt Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis. “Denk aan festivals, muziek, sociale contacten, je creatief uiten in een groep of in een kunstwerk. Echt samen iets maken of samen verwonderd raken. Wij gaan ze prikkelen en inspireren. Ze moeten over een paar jaar nog zeggen: dat was vet, die cultuurweek.” Ook Paul Metzemaekers, rector van OMO Scholengroep Helmond, is in zijn nopjes met wat er komen gaat. “Cultuur is wat de mens uniek maakt, wat de mens onderscheidt. En dat mag in het onderwijs dus zeker niet ontbreken. Het is erg mooi dat we intensiever gaan samenwerken met het culturele aanbod in de stad. En dat iedere leerling aan zijn trekken komt, ongeacht niveau of achtergrond. Iedereen zit een keer in de derde klas.”

In eigen stad
Annique van den Heuvel is betrokken namens CultuurContact. “De jeugd in Helmond mag weten dat ze ook in eigen stad terecht kunnen voor cultuur. En wat er allemaal valt onder de noemer cultuur: dat is echt geen elitaire hobby met alleen maar deftige schilderijen en klassieke muziek. Hiphop is ook cultuur, net als vloggen, diamond painting, noem maar op. Het is mooi dat we dit nu onder de aandacht kunnen brengen in een brede samenwerking.”

Info

Delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.